Skip to main content

Het is in de omgeving van mijn tuinkantoor al een paar dagen helemaal stil. Of stil, ik hoor zo nu en dan het opgewekte geluid van fluitende vogeltjes of het tikken van de regen op het dak. Blijkbaar wogen de laatste loodjes dus het zwaarst. En dan heb ik het over de laatste loodjes in verband met de bouw van het appartementencomplex bij mij achter.

De laatste maanden was de geluidsoverlast behoorlijk toegenomen, vanwege het aanleggen van het parkeerterrein. Shovels reden af en aan, tegels werden op het terrein uitgeladen en uiteraard moesten de tegels op maat worden gezaagd. En ja, dat vond allemaal vlak achter het tuinkantoor plaats, dus op zo’n 10 meter afstand.

 

Hoe snel iets ‘gewoon’ kan worden

Eind januari had ik daarom de woningbouwvereniging gemaild om na te gaan wanneer de werkzaamheden afgerond zouden zijn. En dat bleek binnen een week het geval te zijn, zo kreeg ik als antwoord, dus ik was helemaal blij. Alleen bleek die week uiteindelijk 2 maanden te zijn geworden en dan valt dat toch even tegen.

Maar goed, het is nu dan toch echt klaar! De eerste dag, dacht ik ‘Jee, wat heerlijk, wat een rust’. De tweede dag besefte ik me dat ook nog en voelde me daar blij door en de derde dag dacht ik er niet zozeer meer over na. Het was inmiddels ‘gewoon’ geworden.

 

Zo werkt dat ook met stress

Wanneer je al langere tijd last hebt van stress is dat op een gegeven moment ook ‘gewoon’ geworden. Maar hoe gewoon is het als je het idee hebt dat je de dag moet overleven? Hoe gewoon is het als je niet meer kunt genieten van de dingen die je doet? En hoe gewoon is het als je constant in je hoofd zit, omdat je zo bezig bent met je eigen proces?

Dat is niet gewoon, dan leef je met allerlei beperkingen. Je voelt je dan allesbehalve vrij in je doen en laten.

 

Door chronische stress op de overlevingsstand

Maar dat is wel wat er gebeurt als je brein je door chronische stress op de overlevingsstand heeft gezet. Je hebt dan al je energiereserve verbruikt, dus heeft je brein je in de ‘spaarstand’ gezet. Wanneer dat bij je telefoon gebeurt, wordt de verlichting van je scherm donkerder om energie te besparen.

Wanneer dat bij jouzelf gebeurd en je op de overlevingsstand bent gezet, is het hoofddoel van de dag eten, drinken en slapen. Met meer kan je brein zich niet bezighouden, daar heeft die te weinig energie voor. En natuurlijk, dat besef je je niet bewust. Dat zijn onderbewuste processen die in gang zijn gezet.

 

Wanneer stressklachten langzamerhand uitbreiden

Dus is het noodzaak om al vóórdat je in die overlevingsstand staat, bewust na te denken of al die stress niet wat te veel is geworden. Want in het begin voelde je misschien wat meer spanning in je schouders en je nek. Vervolgens merk je zo’n gejaagd en onrustig gevoel van binnen. En ineens voelen je werkzaamheden aan als ‘moeten’, ga je dingen uitstellen en wordt je to-do-lijstje alleen maar langer.

En zo breidt dat langzamerhand steeds verder uit met allerlei stressklachten tot gevolg. En uiteindelijk dus die overlevingsstand, waarin dit alles gewoon is geworden. Gisteren voelde je je tenslotte ook zo …

Dus wordt eens wakker, als je dat al niet was 😊. Het is toch niet de bedoeling dat dat pas gebeurt wanneer je met een burn-out of overspannenheid thuis komt te zitten?

 

Even uitzoomen om het proces te stoppen

En dat wakker worden, zit ‘m in even uitzoomen van dit moment. Oké, gisteren voelde je je ook zo, vorige week en vorige maand waarschijnlijk ook. Maar hoe was dit bijvoorbeeld een half jaar geleden? Of misschien moet jij zelfs wel een jaar of langer terugkijken.

Hoe energiek voelde je je toen en hoe ontspannen? Kon je toen nog genieten van een leuk uitje? Nam je daar zelf initiatieven voor? Had je toen nog zin en voldoende fut om ’s avonds te sporten?

 

Je leven kan weer zoveel fijner, leuker en mooier worden

Door terug te kijken op de periode dat stress nog niet in die mate bij je speelde, besef je misschien wel dat je leven er toen een stuk fijner, leuker en beter uitzag. En dat je net als een vrolijk fladderende vlinder, vrijheid in je doen en laten ervaarde.

Dan lijkt mij dat een mooi moment om te bedenken hoe je die chronische stress voortaan achter je kunt laten en welke hulp je daarvoor kunt inschakelen.

Wanneer je door uit te zoomen hebt ontdekt dat je al veel langer last hebt van stress dan je eigenlijk dacht, maak dan als eerste verkennende stap een afspraak voor een gratis stressniveau analyse. Gaan we samen na hoe we die tijd waarin je je nog heel fijn voelde weer terug kunnen krijgen, maar dan nu in een 2.0 versie 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply