Vorige week ben ik weer gestart, na 2 heerlijke weken vakantie te hebben gehad. En ik moet zeggen, ik heb daarbij wel mazzel gehad met het weer.
De eerste week was die hele warme week, maar we wonen dicht bij het strand, dus daar heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt 😊
En de 2e week zijn we 6 dagen op de fiets gestapt en daarbij van B&B naar B&B gereden. De weersvoorspellingen vooraf waren wat minder in verband met de regenkans, maar uiteindelijk hebben we onderweg slechts een paar druppeltjes regen gehad en juist veel zon en was het heerlijk fietsweer!
Zelfde route, andere beleving
Maar goed, tijdens het fietsen op de tweede dag, zegt Rik (mijn man) ineens “Dit gedeelte van de route vind ik eigenlijk niet zo leuk, ik zie alleen maar snelweg en auto’s”. Verbaasd kijk ik op, ik zag namelijk alleen maar mooie bossen en dat rook ook nog eens heerlijk. We reden op dat moment richting de Veluwe.
Maar inderdaad, we reden al een tijdje evenwijdig aan een weg. En die zag je aan de linkerkant van het fietspad. Aan de rechterkant was dus dat prachtige bos. Had er misschien ook mee te maken dat ik aan de rechterkant van het fietspad fietste en hij links, dat je eerder je blik ook op die kant richt.
Maar daardoor hadden wij wel een hele andere beleving van de route, terwijl we toch echt exact dezelfde route reden.
Je gedachten bepalen je emoties
En zo kom ik dan ook op het feit dat je gedachten je emotie bepalen. Alleen hebben we daar niet altijd erg in. Wanneer dat leuke gedachten zijn, is dat natuurlijk prima. Als je iets leuks in het vooruitzicht hebt en je denkt daaraan, zal je merken dat je je vrolijk, blij en positief voelt. Je zal zelfs merken dat je daar energie van krijgt.
Maar wanneer dat minder positieve gedachten zijn, je jezelf in je hoofd steeds naar beneden haalt of vaak bezig bent wat anderen van je denken en van je vinden, voelt dat helemaal niet fijn. En dat niet alleen, negatieve gedachten met de bijbehorende emoties slurpen ook nog eens energie. Daardoor kan je je aan het eind van de dag moe voelen, zonder dat je eigenlijk precies weet waardoor dat veroorzaakt is.
Misschien denk je nu, ja leuk, maar wat kan ik hiermee?
Waar je wél invloed op hebt
Op wanneer die gedachten naar boven komen, daar heb je geen invloed op, daar kan je inderdaad niets mee. Dat regelt je brein voor je, of je dat nu leuk vindt of niet. Maar wanneer je dit opmerkt, heb je daarna wel een keuze hoe je met die opkomende gedachte omgaat. Ga je hierin mee of niet?
Wanneer dat negatieve gedachten zijn en je gaat erin mee, zal je merken dat je je steeds vervelender gaat voelen. Het lijkt me niet dat je dat graag zou willen. Probeer dan ook om die gedachten te doorbreken op het moment wanneer je ze opmerkt. Je laat zo’n gedachte dan als het ware als een wolkje voorbij drijven.
Aandacht training
En dit leer je echt niet van de een op de andere dag. Ze noemen dit niet voor niets aandacht training. Het is dus wel te leren, te trainen. Wanneer je alleen al leert opmerken dat je in je hoofd over van alles en nog wat aan het nadenken bent, is dat een hele mooie eerste stap. De keuze is daarna aan jou. Ga je hierin mee of niet.
Neem je je naar aanleiding hiervan nu voor om beter op je gedachten en dus ook je emoties te gaan letten, maar kom je aan het eind van de dag er toch achter dat het erbij ingeschoten is, geen probleem. Aan de hand van hoe je je voelt, je emoties dus, kan je nagaan welke gedachte hiervoor gezorgd heeft. Ook op deze manier kan je het proces doorbreken, want je weet nu op welke gedachte je voortaan alert moet zijn.
Hoe is dit voor jou, nu je dit leest?
Wil je meer tips ontvangen voor een lekker ontspannen leven?
Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang deze voortaan in je mailbox