“Mam, wil je mijn scriptie doorlezen?” vraagt mijn zoon enthousiast. “Jazeker”, antwoord ik met een glimlach, “Stuur maar door, dan kijk ik daar vanavond even naar”. Alleen bleek dat ‘even’ niet ‘even’ te zijn …
Logisch ook, het was tenslotte zijn afstudeerscriptie. Niet alleen had ik echt wel mijn aandacht nodig om te kunnen begrijpen wat er stond, het bevatte ook nog eens 52 bladzijden. En ja, als je een boek leest, lees je ook niet ‘even’ 50 bladzijden achter elkaar. Verkeerde inschatting dus van mijn kant 😊
De valkuil van perfectionisme
En laat dat nou net een kenmerk zijn van perfectionisme. Of een valkuil, net zoals je dat wilt noemen. Dat je vaak denkt dat je iets ‘even‘ doet, maar het uiteindelijk meer tijd in beslag neemt dan je vooraf had gedacht en verwacht. Nou ken ik dat inmiddels wel van mezelf, en heb daarnaast mijn perfectionisme echt wel voor een groot deel los kunnen laten. Maar ja, soms kom je dan toch ineens weer zo’n valkuiltje tegen …
Wat een eye-opener
Dat deed me ook gelijk denken aan een coachklant van mij. Haar grootste eye-opener was dat ze altijd tegen iedereen zei “Ja hoor, dat doe ik wel even”, als iemand aan haar vroeg iets te doen. En door dit stukje bewustwording drong nu ineens tot haar door waarom haar dagen zo overvol waren en ze nooit tijd had voor zichzelf. Ze was alleen maar voor anderen bezig. En ja, dat leverde haar stress op.
En niet dat ze de dingen die ze deed alleen maar vervelend vond hoor. Een groot deel van deze activiteiten vond ze leuk om te doen. Alleen wanneer je dag dan zo is ingedeeld dat die overvol is, je geen rustmomentjes neemt want daar gun je jezelf de tijd niet voor, en het alleen maar rennen, vliegen en haasten is, gaat alles op een gegeven moment aanvoelen als ‘moeten’. Ook de leuke dingen dus, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dan wordt je geleefd in plaats van dat je leeft.
Het woordje ‘even’ uit je vocabulaire schrappen
Zo vertelde ze me na een tijdje dan ook trots dat het haar al steeds beter lukte om het woordje ‘even’ uit haar vocabulaire te schrappen, zoals ze dat noemde. Ze kon dan ook steeds beter haar grenzen aangeven in wat ze wel en niet wilde doen. En guess what, ze kreeg dus tijd voor zichzelf en leerde weer wat genieten was 😊
Hoe dat anders kan
Heb jij er wel eens op gelet hoe vaak je het woord ‘even’ gebruikt? En klopt het dan ook dat je dag overvol is en je planning nooit uitkomt? Zo ja, dan natuurlijk de vervolgvraag: Hoe kan dat voortaan anders?
Wanneer je perfectionistisch bent ingesteld, denk je dus al snel dat je alles ‘even’ doet. Dus logisch ook als je planning niet klopt en je to-do lijst iedere dag alleen maar langer wordt. Dan is het toch echt tijd om een realistischer tijdbeeld te krijgen van de dingen die je doet. Op die manier kan je ook een realistischer planning maken.
Een realistischer tijdsbesef doet wonderen
Want stel nou dat je denkt dat je op een werkdag makkelijk die 10 dingen kunt doen die op je to-do lijst staan. Alleen heb je geen goed tijdsbesef van hoe lang je daarmee bezig bent en aan het eind van je werkdag blijk je maar 5 dingen gedaan te kunnen hebben. Dan zal je waarschijnlijk met een ontevreden en onvoldaan gevoel naar huis gaan. En dan heb ik het nog niet eens over de stress die je dan ervaart, doordat het allemaal niet gelukt is.
Maar stel nou dat je echt eens gaat letten op hoe lang je gemiddeld met bepaalde taken op je werk bezig bent?
Dat je gemiddeld 2 uur per dag bezig bent met de afhandeling van je mail, 1 uur met vragen van collega’s die binnen komen lopen of met telefoontjes van klanten, 1 uur voor je teamoverleg, 3 uur met het uitschrijven van een projectplan en nog eens 1 uur om samen met een collega te sparren over een verandering die doorgevoerd moet worden.
Als je mee hebt geteld, weet je dat je dan op 8 uur uitkomt, je gehele werkdag dus. En dat die gevuld is met 5 taken. Dan kan je, omdat je to-do lijst uitpuilt, nog wel 5 taken willen inplannen, maar zal je daar dus niet aan toe komen.
Veel minder stress door een realistische planning
Wanneer je dus een realistische planning maakt door een steeds beter besef te krijgen van hoe lang je ergens mee bezig bent, maakt het dat je 5 taken die dag inplant, die ook alle 5 kunt uitvoeren en wél met een tevreden en voldaan gevoel naar huis gaat. En dus ook niet met stress 😊
Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?
Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox