Afgelopen week deed ik tijdens een coachgesprek een korte oefening met een klant, om meer balans te creëren. Je beeld je dan in dat vanuit je voeten, wortels de aarde ingroeien. Als vanzelf voel je je dan een stuk steviger staan.
Daardoor moest ik terugdenken aan een training die ik ooit heb gevolgd. Een van de principes daarvan was ‘Laat iemand maar ervaren wat een oefening doet, daardoor is die gelijk ook gemotiveerd om het daarna zelf te doen’.
Die training heet ACT en staat voor Acceptance and Commitment Therapy. En ik zal je zeggen, ik heb nog nooit zo’n leuke training gevolgd. Dat had zeker ook met de trainer te maken, die heel leuk insprong op de oefeningen. Want uiteraard moesten ook wij daar ook zelf mee aan de slag.
Hoe je afstand tot je gedachten neemt
Zo was een belangrijk element uit de training over hoe je meer afstand tot je gedachten kunt nemen. Want als je ondervindt dat je gedachten hébt en ze niet bént, kan je ook afstand nemen van de emotie die een gedachte bij je oproept. En daarmee verlaag je weer stress. En dan zal je begrijpen dat dit over negatieve gedachten en negatieve emoties gaat.
Ik wil je deze drie heel bijzondere tips dan ook niet onthouden, maar wees gewaarschuwd, je moet er wel een beetje open voor staan 😊
1. Geef je gedachten een naam
Door een naam te verzinnen voor dat stemmetje in je hoofd dat je van alles en nog wat toefluistert, zet je je gedachten op afstand. Je kunt ze daardoor beter observeren en blijft zo uit de emotie.
Zo heet sinds de training dat ‘stemmetje’ van mij ‘Merel’. En ik weet dat Merel mij vaak wil waarschuwen voor ‘enge’ dingen die helemaal niet eng meer zijn. Vroeger ja, toen ik nog last had van angst- en paniekklachten door stress. Alleen blijft ze me nog regelmatig waarschuwen. Ik ga dan kort het gesprek met haar aan. Ik bedank haar voor de waarschuwing, maar vertel dat die niet nodig is, het lukt me echt wel.
2. Neem je gedachten minder serieus
Daar is een hele leuke oefening voor. Zo waren er op de training twee vrouwen die zich allebei dik en lelijk vonden. Geen idee waarom, maar blijkbaar fluisterde dat stemmetje hun dat regelmatig in. En ja, dat geeft je zelfbeeld nou ook niet bepaald een boost.
Die gedachten moesten ze op een gekke manier naar elkaar uitspreken. Zij deden dat als sumoworstelaars die zo gebogen met hun armen op hun bovenbenen tegenover elkaar stonden. En tegelijk zeiden ze dan met een hele zware stem ‘Ik ben dik en ik ben lelijk’ en dat herhaalde ze steeds. Nou, je kunt je misschien wel voorstellen dat ze op een gegeven moment niet meer bijkwamen van de lach. De zware emotie over de zin die ze uitspraken, was daarmee ook helemaal verdwenen.
3. Maak van je gedachten een liedje
Ditzelfde principe kan je doen door van zo’n negatieve gedachte een liedje te maken. Dat kan op een eigen melodie of je gebruikt een bestand liedje, dat maakt niet uit. Stel dat je regelmatig denkt ‘Ik voel me naar en depressief’, kan je dat een aantal keer herhalen in de vorm van dat melodietje of liedje. Ook hierdoor verander je de negatieve lading en ga je het komische inzien van het op die manier uit te spreken en te zingen.
Van zwaar aanvoelen naar licht en luchtig
Wat je met het uitvoeren van deze tips voor elkaar krijgt, is dat je een andere breinverbinding creëert. Dus van iets wat emotioneel zwaar aanvoelt, maak je het luchtiger, soms zelfs grappig en zal je gelijk merken dat het je niet meer zoveel doet. Je hebt dan in je brein aan die gedachte een andere emotie gekoppeld.
En dat is juist waarom ik die training zo leuk vond. Je kan wel eindeloos over iets blijven praten, maar je kunt ook je brein inschakelen om het op te lossen, wat vele malen sneller werkt. Eigenlijk hou je je brein een beetje voor de gek door een andere emotie te koppelen aan een gedachte, maar dat kan dus blijkbaar.
Ga het maar ontdekken
Als je een van deze oefeningen wilt uittesten, zal ik je alvast verklappen dat dat ‘stemmetje’ daar dan ook van alles van vindt. Die komt in verzet, want dit is anders dan anders. En gaat je bijvoorbeeld vertellen ‘Dit is gek, dat kan nooit werken’.
Maar ga het ondanks dat maar eens doen, zal je zien dat het werkt 😊
Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?
Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox