Skip to main content

Onverwachts was ons Sinterklaasfeest een weekje uitgesteld. Een paar dagen vooraf aan 5 december, kregen we van een van mijn zoons te horen dat het echt niet door kon gaan.

Sinterklaas vieren wij ieder jaar met elkaar, gewoon voor de gezelligheid. Eerst lekker eten en dan het cadeautje uitpakken waar degene die jouw lootje heeft getrokken een gedicht bij heeft gemaakt. Maar goed, daar moeten we dus nog even mee wachten. Er was namelijk een probleempje om zo maar te zeggen. In het appartement van mijn zoon.

 

Wat is dat in hemelsnaam?

Een paar weken daarvoor was hij met zijn vriendin een weekendje naar Polen geweest en daarna vertelde hij dat hij het vermoeden had dat er misschien een bedwants mee terug was gekomen, hij had namelijk jeuk. ‘Een bedwants?’ reageerde ik, ‘Wat is dat in hemelsnaam?’. Nou, ga het maar niet googlen, want die beestjes zien er niet echt gezellig uit en die wil je zeker niet in je bed hebben.

Maar aangezien mijn zoon in z’n hotelkamer in Polen geen bedwantsen had gezien, maar inmiddels wel had gelezen dat je zoiets vanuit een hotel mee kunt nemen, zei ik nog ‘Joh, dat zit gewoon in je mind. Dan heb je even jeuk en denk je gelijk dat dat een bedwants is, omdat je daar over hebt gelezen.’

 

Hij bleek toch gelijk te hebben

Alleen bleek 2 weken later dat hij toch echt gelijk had en dat die beestjes in zijn appartement rondliepen. En aangezien allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes hiervoor niet werken, is er maar één oplossing. Een verdelgingsbedrijf inschakelen om die beestje te bestrijden. En dat gebeurde dus de dag voor Sinterklaas. Dan mag je daarna 5 dagen niet in contact komen met anderen.

 

Die beestjes hadden zijn mind overgenomen

Maar in de dagen voor de afspraak met het verdelgingsbedrijf, had mijn zoon stress. Ten eerste zat hij in een soort van quarantaine om verspreiding te voorkomen, maar daarnaast had hij inmiddels zoveel over die beestjes op internet opgezocht, dat ze zijn mind zo’n beetje hadden overgenomen. ’s Nachts deed hij daardoor geen oog dicht en op z’n werk, wat hij thuis deed, kon hij zich amper concentreren.

En eerlijk is eerlijk, ik zou er ook niet aan moeten denken. Alleen is dit wel een heel mooi voorbeeld dat onze gedachten soms met ons aan de haal kunnen gaan. En dat die gedachten je dus stress op kunnen leveren.

 

Door piekergedachten je stress-systeem activeren

Je beeldt je dan vooraf allerlei mogelijke scenario’s in die zouden kunnen gebeuren. Alleen kent je brein geen onderscheid tussen iets dat echt gebeurt of iets dat je alleen maar in je hoofd verbeeldt. Dus wordt je stress-systeem geactiveerd met alle gevolgen van dien. Dat maakt dat je je onrustig gaat voelen, gespannen en je hoofd op een gegeven moment overvol aanvoelt. Alsof er niets meer bij kan.

 

Piekeren heeft nog nooit iemand verder geholpen

Alleen heeft piekeren, je zorgen maken of 1000 stappen vooruit willen denken om te voorkomen dat er iets mis gaat, nog nooit iemand verder geholpen. Het zorgt alleen maar voor stress en niet voor een oplossing. We denken wel dat we met piekeren dingen kunnen oplossen, maar je blijft dan in je hoofd alleen maar rondjes draaien met zo’n gedachte. Daardoor maakt je brein overuren en zal je merken dat je steeds vermoeider raakt. (Je kunt hier trouwens mijn gratis e-book downloaden met 5 praktische tips om te stoppen met piekeren)

Herkenbaar? Wees je dan eens meer bewust van die momenten waarin je veel te veel in je hoofd bezig bent met dingen waar je op dat moment niets aan hebt. Zo had het voor mijn zoon geen enkele zin om tijdens het doen van zijn werk met die bedwantsen bezig te zijn in z’n hoofd. Het schijnt namelijk dat die beestjes overdag verscholen zijn en alleen pas ’s avonds tevoorschijn komen. En de afspraak met het verdelgingsbedrijf was al gemaakt, dus de oplossing zat in het vooruitzicht.

 

Na bewustwording komt de vervolgstap

Want alleen wanneer je je meer bewust bent van wanneer je aan het piekeren bent, kan je besluiten met die gedachte te stoppen. Je kunt je dan voorstellen dat je die gedachte in een wolkje zet en voorbij laat drijven. Daar zal je brein heel blij mee zijn. Hoeft die namelijk niet constant heen en weer te springen naar wat je denkt en wat je aan het doen bent. En zal je zien dat je daardoor meer rust in je hoofd gaat krijgen.

Dat was het weer voor vandaag. Ga ik straks nog even verder met mijn Sinterklaasgedicht, ik maak er maar een SinterKerstgedicht van. Ik was daar namelijk nog niet mee klaar, dus kwam dat weekje extra eigenlijk wel mooi uit 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply