Tijdens onze vakantie vorig jaar op Tenerife, besefte ik weer eens wat een prachtig eiland het is. En ook, wat daar ontzettend veel cactussoorten groeien. Prachtig om te zien, alleen is de andere kant van cactussen dat ze nogal prikkelig zijn. En daar heb je allerlei variaties op. Zo zijn er cactussen met een paar van grote stekels verdeeld over het blad, maar ook cactussen die volledig bedekt zijn met van die kleine stekeltjes. En laat Rik, mijn man, daar nou net tegenaan stoten …
Daar zijn we nogal een tijdje mee bezig geweest, voordat we met een pincet al die minuscuul kleine stekeltjes uit z’n bovenarm hadden gehaald. Je zou er bijna prikkelig van worden 😊
Je overprikkeld voelen door hooggevoeligheid
Zo’n prikkelig gevoel zal je vast bij jezelf ook wel herkennen, in de vorm van irritatie. Dan is je stresslevel langzamerhand verder opgelopen en ja, dan barst een keer de bom. Val je ongewild uit tegen je partner of een van je kinderen. En daar heb je achteraf weer spijt van …
Misschien heb jij zelfs wel gemerkt dat je altijd al meer prikkelgevoelig bent dan gemiddeld. Weet dan dat dat vaak met hooggevoeligheid te maken heeft, oftewel hoogsensitiviteit. Mensen die hoogsensitief zijn hebben een dunner breinfilter. Daar ben je mee geboren.
De gevolgen van een dunner breinfilter
Dat breinfilter is bedoeld om alle prikkels die gedurende de dag op je afkomen, te minimaliseren. Dan gaat het over prikkels in de vorm van wat je hoort, ruikt, ziet en voelt. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 20 procent met zo’n dunner breinfilter geboren is.
Dan kan je je ongetwijfeld voorstellen dat je met zo’n dunner breinfilter dus veel meer prikkels binnenkrijgt dan gemiddeld. Dat maakt het gelijk ook logisch dat je brein sneller overprikkeld en overbelast raakt en meer tijd nodig heeft om daarvan te herstellen.
De maatstaf van iemand anders aanhouden zorgt voor stress
Maar als jij alleen maar naar anderen kijkt, die 80% die veel minder prikkels binnenkrijgt, en ziet dat zij altijd maar doorgaan en drie uitjes in een weekend hebben, betekent dat nog niet dat dat ook jouw maatstaf moet zijn.
Wanneer je jezelf geregeld kleine rustmomentjes gunt (micropauzes), ben je beter in staat die hoeveelheid prikkels te verwerken en blijft je brein zo optimaal functioneren. En niet alleen je brein, maar ook jijzelf. Superbelangrijk dus!
Hooggevoeligheid als kwaliteit
Op deze manier creëer je een natuurlijk beschermingsfilter tegen al die dagelijkse prikkels, zo noem ik dat in ieder geval. En dan functioneer je prima! Sterker nog, dan ga je ervaren dat hooggevoeligheid, oftewel hoogsensitiviteit, een enorme kwaliteit is. Je kunt beter dan gemiddeld mensen aanvoelen en inschatten, situaties beter inschatten, kan goed naar je gevoel en intuïtie luisteren, kan makkelijker besluiten nemen zonder allerlei plus- en minlijstjes en kan heel goed analyseren.
Alleen werken die kwaliteiten niet, wanneer je jezelf die pauzemomentjes voor je brein niet gunt, je je hoofd met allerlei niet realistische gedachten aan het belasten bent en je terechtgekomen bent in het ‘moeten’ en altijd maar doorgaan.
Jezelf beter begrijpen
Ik schat in dat zo’n 90 tot 95% van de coachklanten die ik begeleid hoogsensitief is. En lang niet iedereen heeft dat van zichzelf door op het moment dat ze bij mij een traject starten.
Wat een verademing is dat dan wanneer ik uitleg hoe dat bij ze werkt. Je begrijpt jezelf in hoe je doet en hoe je reageert dan ook gelijk beter.
Klaar voor de volgende stap?
Zo’n stukje bewustwording is een mooie eerste stap, alleen dan ben je er nog niet. Het is ook handig om daarna bepaalde dingen anders aan te pakken. En op welke manier, dat is voor iedereen weer anders. Dat maakt het ook zo mooi om iemand via een coachtraject hierin te begeleiden. Heel bijzonder om dat proces van dichtbij mee te mogen maken. Van onzeker zijn over je eigen kunnen, want dat is ook wat stress met je doet, naar veel meer zelfverzekerdheid en het goed kunnen benutten van de kwaliteiten van je hoogsensitiviteit.
Ik vertel je dit trouwens niet om etiketjes op te plakken. Dat is wel het laatste wat ik hiermee wil bereiken. Je bent als persoon uniek en goed zoals je bent. Het kan alleen wel ervoor zorgen dat je meer begrip voor jezelf krijgt 😊
En, ga jij morgen beginnen met het invoeren van micropauzes?
Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?
Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox