Skip to main content

Wat je maar weinig mee zal maken in je leven lijkt mij, gebeurde in het begin van het jaar bij ons. In het dorp waar ik woon. Ja, het heet dorp, maar wat inwoners betreft valt dat nog wel mee, dat zijn er zo’n 40.000.

 

Mijn telefoon ontplofte van alle berichtjes

Gelijk op 1 januari, ergens in het begin van de avond, ontplofte bij heel wat mensen in ons dorp ineens hun telefoon, zo ook bij ons. Binnen een half uur stonden die namelijk vol met allemaal appjes in de vorm van filmpjes en berichtjes. Want wat was er aan de hand … de vrachtwagen van de Postcode Loterij Kanjerprijs was gesignaleerd in het dorp en stopte op een plein in het centrum.

En vlak daarna werd ook de winnende postcode bekend, 1961 GB. Nou, wat die letters betreft, dat was een aantal straten bij ons vandaan, maar de wijk met 1961, waar dan de wijkprijs op gevallen zou zijn, ligt slechts 25 meter bij ons vandaan. Op de hoek van de straat, 2 huizen verderop …

 

Helaas, we zaten er niet bij

En ja, we hebben een lot van de postcodeloterij, maar nee, niet de goede postcode dus. En niet de goede postcode is dus niet de goede postcode. Zo simpel is dat! Althans, voor mij en zo kan ik er mee omgaan. Maar al snel bleek dat dat niet voor iedereen zo makkelijk was.

Want ja, dat is dus wel weer echt dorps, de week daarna was de Postcode Loterij bij vrijwel iedereen een keer onderwerp van gesprek. Of dat nou thuis was, of met een bekende die je op straat tegenkwam. En vooral hét onderwerp: Hoe hoog zou de wijkprijs zijn? Dat zou die vrijdag namelijk bekend worden gemaakt, via een groot buurtfeest was aangekondigd.

 

Hoe ga je daar in je hoofd mee om

Maar tussen al die opwinding door waren er ook andere verhalen die je hoorde. Van een oudere man die met de juiste postcode een bedrag had gewonnen van 2,8 miljoen, maar vertelde dat er nu een soort ‘bom’ in z’n hoofd zat. Er kwam ineens zoveel op hem af, hij wist er geen eind meer aan. Zoveel mensen die ineens iets van hem wilden.

Of die jongen van 28, die in de straat met deze hoofdprijzen van 2,8 miljoen woont, maar geen lot had. Daar 4 nachten niet van heeft kunnen slapen en zich depressief voelde omdat hij naast de prijs zat.

En dat is nou precies waar ik het met je over wil hebben. Het verhaal hoe jij daar vervolgens in je hoofd mee omgaat, zorgt voor hoe je je voelt. Zo werkt dat voor je brein nou eenmaal.

 

Heb je negatieve of positieve gedachten

Dus denk je ‘Ja wat jammer, helaas, maar ik zit er niet bij en vind dat dan verder ook wel oké’, maakt dat je je niet depressief gaat voelen. Dat was bij mij bijvoorbeeld het geval. Sterker nog, ik was enthousiast doordat dit ‘zomaar’ in ons dorp gebeurde, leuk om het daar met mensen die je tegenkwam over te hebben en alvast te fantaseren en globaal uit te rekenen hoe hoog het bedrag van de wijkprijs zou kunnen zijn. Enneh, daarnaast kwam ik nog eens Quinty Trustfull op straat tegen ook, alleen dat al vond ik grappig en leuk.

Of maak je je met je eigen gedachten depressief, zoals die oudere man die die 2,8 miljoen een ‘last’ vond en die jongen die geen lot had.

 

Je gedachten bepalen je emoties

Zo zie je dus dat je gedachten zorgen voor bepaalde emoties. Daardoor kan het dus ook gebeuren dat je stress-systeem keer op keer geactiveerd wordt, door allerlei doem- of piekergedachten bijvoorbeeld. En dan zijn het dus alleen maar gedachten, het gebeurt nog niet eens echt in real life! Hoe is dit voor jou?

Enneh …, het is natuurlijk wél leuk om toch even stiekem te fantaseren wat wij met een wijkprijs van maar liefst € 67.946,– had kunnen doen 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply