Skip to main content

Het is inmiddels alweer 1½ jaar geleden dat ik met mijn werk verhuisd ben naar het tuinkantoor waar ik nu zit. In de periode daarvoor zat ik in een gehuurde ruimte in een gebouw op een bedrijventerrein. Prima hoor, ik had het ook heel leuk ingericht, alleen de ruimte was veel te groot.

Vlak voor de coronaperiode was ik daar ingetrokken, nog met het idee om daar ook regelmatig een workshop te geven. Nou je begrijpt, dat kwam er dus niet meer van 😊

En sindsdien ben ik veel meer de online kant opgegaan. Zo geef ik online Masterclasses in plaats van workshops op locatie en heb ik met ongeveer de helft van mijn coachklanten een online traject, gezien de afstand tot mijn locatie En superleuk om juist dat af te kunnen wisselen met klanten die wel op locatie langskomen. Een hele mooi combi op deze manier.

 

Overprikkeling van je brein zorgt voor een vol hoofd

Maar dus even naar dat tuinkantoor, ik moest namelijk terugdenken aan het moment dat ze gingen beginnen met de bouw. Want jee, wat kwam er toen ineens veel op me af. En daardoor voelde ik me overprikkeld. Of beter gezegd, mijn brein was overprikkeld. Dat merkte ik doordat ik een vol hoofd kreeg en een onrustig gevoel.

Gelijk na aankomst van de werklui, werd met een oorverdovend lawaai de betonzaag ingezet om onze poort te verwijderen. Daarnaast keek ik vol spanning of de auto’s met het materiaal het wel redde om zonder een van de auto’s van onze buren te raken, onze krappe straat in konden rijden. Gelijktijdig kwam er een grote wagen aan die een afvalcontainer naast ons huis plaatste, maar daarbij een deel van het tuinmuurtje omver reed en liepen er ineens 5 man in en uit onze tuin, druk slepend met het materiaal.

 

De relatie tussen hoogsensitiviteit en stress

En werkelijk, dat alles gebeurde gelijk al in het eerste kwartier nadat de werklui aangekomen waren. Wat was ik blij dat ik daarna even rustig door het park kon fietsen, op weg naar de coachruimte die ik toen nog had. Even bijkomen van die prikkels.

En ja, dan komen we gelijk uit op het item van dit blog, namelijk op hoogsensitiviteit. Want laat dat nou een relatie hebben met stress. Namelijk dat wanneer je hoogsensitief bent en niet op een goede manier met jezelf omgaat, je ook veel meer last van stress zal hebben.

 

Een hoogsensitief persoon ervaart meer prikkels

Je zal vast wel van deze term gehoord hebben. Hoogsensitief, of hooggevoelig, net zoals je het wilt noemen, betekent dat je meer gevoelig bent voor prikkels dan de gemiddelde persoon. Die prikkels die je ervaart hebben weer een effect op je emoties en ook die ervaar je dan meestal intenser dan de gemiddelde persoon.

Het is geen afwijking of zo, je bent daar gewoon mee geboren. Het betekent dat je een dunner breinfilter hebt dan gemiddeld. Dat betekent dus ook dat je veel meer prikkels dan gemiddeld te verwerken hebt. Logisch, want dat dunnere breinfilter laat dus meer prikkels door.

 

Hoogsensitiviteit is een hele mooie eigenschap

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 personen hoogsensitief is, 20% van de mensen dus. En het is eigenlijk een hele mooie eigenschap. Het betekent dat je een groot empathisch vermogen hebt, dingen vooraf goed kunt inschatten of aanvoelen en een kei bent in analyseren. Alleen, om deze kwaliteiten te kunnen ervaren, moet je wél op een goede manier met deze eigenschap leren omgaan.

Zoals ik al zei, wanneer je meer prikkels dan gemiddeld ervaart, heb je dus ook meer tijd nodig om van die prikkels te herstellen. Dus is het noodzakelijk om overprikkeling te voorkomen. Jijzelf, en daarmee ook jouw brein, hebben daarom korte rustmomentjes nodig.

 

Door wie laat jij je leiden als je hoogsensitief bent?

Maar wanneer je je laat leiden door die 4 op de 5 mensen die niet hoogsensitief zijn, kan het zijn dat je vindt dat het ‘normaal’ is om alles achter elkaar te willen doen, van de ene afspraak naar de andere rent en het dan vooral gek vindt wanneer je ’s avonds doodmoe op de bank ploft.

Wanneer je jezelf die rustmomentjes niet gunt, kun je door overprikkeling chronische stressklachten gaan ontwikkelen. En wanneer dat eenmaal zover is, zit je in de valkuil van deze eigenschap, de valkuil van hoogsensitiviteit dus. Dan staan die sluisdeuren wagenwijd open, zoals ik dat noem, om al die prikkels ongefilterd maar binnen te laten.

 

Met een natuurlijke barrière word ook jij stressbestendig

Bij stress is de natuurlijke barrière, die je zelf kunt creëren om toch een groot deel van die prikkels tegen te houden, namelijk volledig verdwenen. Dus is het nodig dat je leert, en dat kan ik je als geen ander leren aangezien vrijwel al mijn coachklanten hoogsensitief zijn, hoe je die prikkels veel beter kunt managen.

En ja, dan ga je echt de kracht van deze eigenschap ontdekken. Dan bouw je die natuurlijke barrière op. Dat maakt je dus veel weerbaarder, waardoor je stress altijd op een goed niveau kunt blijven handlen.

Wil je nog wat meer uitleg en wat dieper op dit thema ingaan, luister dan mijn podcast #24 en podcast #25, die vind je hier.

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply