Skip to main content

Wanneer ik het met mijn coachklanten heb over hoe ze beter voor zichzelf kunnen opkomen en daarmee beter hun grenzen kunnen aangeven, is dat voor veel van hun nogal een ‘dingetje’ om zo maar te zeggen. Dan krijg ik reacties terug als ‘Ik vind het moeilijk om de confrontatie aan te gaan’ of ‘Ik vind het lastig om het gevecht aan te gaan’.

 

Het groter maken in je hoofd dan het werkelijk is

Ja, met zulke bewoordingen zou ik dat ook lastig vinden. En dan heb ik het dus over woorden zoals ‘confrontatie’ of ‘gevecht’. Je maakt het hiermee veel groter in je hoofd dan het in werkelijkheid is.

In feite ga je alleen een gesprek met iemand aan, heb je een discussie of geef je feedback. En zou je deze woorden gebruiken, voelt zoiets gelijk al minder zwaar aan en levert het dus ook minder stress op om het te doen.

 

De dieperliggende oorzaak hiervan

En denk je nu, ‘Allemaal leuk en wel wat die bewoordingen betreft, maar voor mij blijft het supermoeilijk om voor mezelf op te komen, dan weet ik al dat daar een dieperliggende oorzaak aan ten grondslag ligt. Zoiets noem je een trigger, daar heb ik het wel vaker over gehad.

Dat betekent dat je ooit in je kind- of jeugdperiode iets hebt meegemaakt, wat ervoor heeft gezorgd dat je je liever niet meer uitspreekt. Gewoon omdat je daar een nare ervaring mee hebt gehad.

 

Een dieperliggende oorzaak veroorzaakt stress

Bijvoorbeeld doordat er thuis, in het gezin waar je bent opgegroeid, niet naar je geluisterd werd als je je mening gaf. Dan werd er bijvoorbeeld gezegd dat jouw mening niet belangrijk was. Of dat er van alles aan je werd beloofd, maar niet werd nagekomen. En wanneer je daar dan een keer iets over zei, daar gelijk heel boos op gereageerd werd.

Dat zijn voorbeelden waardoor je onbewust een soort van besluit neemt, dat het niet handig is om je mond open te doen en voor jezelf op te komen.

En zo kan ontstaan dat je een discussie als een ‘conflict’ bent gaan zien of het geven van feedback om daarmee op te komen voor jezelf, als ‘de strijd aangaan’. En dat maakt in het algemeen dat je het ook niet doet. Het kost je dan te veel moeite en te veel energie én levert stress op.

 

Met zo’n trigger ben je niet geboren

En de oorzaak waarom dit moeilijk voor je is, is je meestal niet bekend. De gebeurtenis uit je jeugd die hiermee te maken heeft gehad, staat je eigenlijk helemaal niet meer bij. Als we het tijdens de coachgesprekken hebben over waarom iemand het moeilijk vind om voor zichzelf op te komen, hoor ik dan ook vaak iets als ‘Zo ben ik eigenlijk altijd al geweest’.

Maar nee, dat klopt niet, je bent daar niet mee geboren. Als je als baby honger had bijvoorbeeld, liet je je echt wel horen. Toen had je dus geen probleem om aan te geven wat je nodig had 😊

 

Een trigger oplossen om zo stress achter je te laten

Daarom noem je dit dan ook een dieperliggende oorzaak. Dat zijn triggers, die zo nu en dan naar boven komen. En triggers veroorzaken stress. Vandaar dat ik tijdens mijn coachtrajecten ook altijd dit aspect meeneem. Je wilt tenslotte een blijvend resultaat en stress definitief achter je laten en daarvoor moeten die triggers dus opgeruimd worden.

Vaak heeft iemand eerst nog niet zo door dat juist ook dit soort triggers stress veroorzaken. Maar weet dan dat in het voorbeeld van het moeilijk vinden om je uit te spreken en je daardoor ‘conflicten’ uit de weg gaat, je daarbij volledig je eigen behoeften en verlangens negeert. En dat is voor niemand goed.

 

Door je uit te spreken, kropt een emotie niet op

Je voelt dan de emotie over een bepaalde situatie of opmerking wel, bijvoorbeeld boosheid, maar spreekt het niet uit. Daardoor gaat zo’n emotie zich opkroppen, met als gevolg dat die zich ergens in je lichaam gaat vastzetten. Op langere termijn kan dat zelfs lichamelijke klachten tot gevolg hebben.

Dus, is dit herkenbaar voor je en wil je hiermee aan de slag? Ik heb daar een hele effectieve methode voor, waardoor ook jij je voortaan durft uit te spreken, feedback durft te geven of de discussie durft aan te gaan. Scheelt je gelijk dus een hoop stress!

Wil je meer weten wat ik hierin voor jou kan betekenen, stuur me dan hier een mailtje, dan neem ik daarna contact met je op. Weet je in ieder geval zeker dat jij daarna geen moeite meer hiermee zal hebben 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply