Skip to main content

“Ik ben het helemaal zat, niemand luistert naar me, bekijk het dan maar!” en verontwaardigd loop je de kamer uit, waarna je partner heel verbaasd kijkt en denkt ‘Wat heeft die nou weer?’ Een typisch voorbeeld van een uitval waarbij er iets uit je mond floept, waarvan je later spijt hebt. Dan denk je, wanneer de emotie weer is gedaald, ‘Was dat nou echt nodig om dat op die manier te zeggen?’

 

Wanneer je in een overreactie zit

Ik heb het hier over een overreactie door een over-emotie. Dat betekent dat je door iets of iemand ineens zo getriggerd wordt, dat je diep in een bepaalde emotie wordt geraakt. En als dat het geval is, reageer je altijd heftiger dan de bedoeling was. Herkenbaar?

Achteraf bedenk je dan dat het best wat minder heftig had gekund en dat het misschien zelfs een beetje overdreven was om zo te reageren. ‘Maar ja’, denk je vervolgens verongelijkt, ‘Moeten ze maar een keer naar me luisteren’. En laat daar nou precies het pijnpunt zitten. Het idee dat er nooit iemand naar je luistert. En zo’n pijnpunt noem je een emotionele trigger.

 

Hoe emotionele triggers ontstaan

Zo’n trigger doe je van oorsprong ergens in je kindertijd of jeugdperiode op. Dan is een bepaald voorval of opmerking wat emotie betreft heel pijnlijk voor je geweest. En als je die emotie en pijn vervolgens niet benoemt of bespreekt, gaat die zich vastzetten in je lijf. Daar heb je zelf geen erg in, dat zijn onderbewuste processen. Dit soort triggers hebben we allemaal, daar hoef je echte geen slechte jeugd voor te hebben gehad.

Het kan al heel eenvoudig veroorzaakt zijn door een simpele opmerking van een van je ouders, van een juf of van een vriendinnetje. En dan gaat het trouwens niet eens om de opmerking zelf, maar om jouw gedachten naar aanleiding van die opmerking.

 

Een voorbeeld van een emotionele trigger

Stel dat jouw ouders je hebben opgevoed met dat het niet beleefd is om door een gesprek heen te praten. Op een dag kom je thuis van school, je ouders zijn met elkaar aan het praten en jij wilt enthousiast vertellen wat je op school hebt meegemaakt. Dus je steekt gelijk van wal met je verhaal, waarop je moeder op een wat strenge manier reageert met “Stil, ik ben met je vader aan het praten, hou je mond”, en daarna keert ze zich van je af om het gesprek met je vader te vervolgen.

 

Het is belangrijk wat je met zo’n opmerking doet

Wat daarna belangrijk is, is wat je in je hoofd met die opmerking doet. Als je denkt, ‘O ja, niet door een gesprek praten, dus ik vertel het straks even’, dan is er geen sterke emotie ontstaan door die opmerking.

Maar als je denkt ‘M’n moeder wil niet luisteren als ik iets wil vertellen, ze luistert wel naar m’n vader, ik ben zeker niet belangrijk genoeg’, dan zit daar wel een sterke emotie in. Bijvoorbeeld de emotie boosheid en misschien is daarbij wel het zaadje geplant dat je niet goed genoeg bent, anders zouden ze wel naar je luisteren.

 

Onbewust zet je zo’n emotie vast in je lijf

Het onbewust vastzetten van zo’n emotie, zorgt ervoor dat deze in een vergelijkbare situatie opnieuw geraakt kan worden. En aangezien je niet meer dat kleine kind van vroeger bent die er toen niet op kon of durfde te reageren, doe je dat als volwassene wel. En ja, dan kan er ineens zo’n zin uit je mond komen als “Ik ben het helemaal zat, niemand luistert naar me, bekijk het dan maar!”

Wat ik zie tijdens een coachtraject is dat er altijd één of meerdere triggers een rol spelen in die stress die op een gegeven moment zo is opgelopen. Daarvoor is het niet alleen nodig maar zelfs noodzakelijk, dat ik samen met de coachklant ervoor zorg dat dat soort triggers uit je systeem komen.

 

De dieperliggende oorzaak van stress loslaten

Met andere woorden, de emotie die is vastgezet in je lijf, loslaten. En daar heb je geen 10 gesprekken bij een psycholoog voor nodig, ik gebruik daar een hele mooie en zelfs vrij eenvoudige methode voor om dat snel te kunnen realiseren.

Zo’n emotionele trigger is een van de dieperliggende oorzaak van stress. En als je daar niet aan gaat werken om die op te lossen, zal het je leven lang hard werken blijven om stress de baas te blijven. En dat is jammer, je leven kan zoveel mooier zijn dan dat!

Heb ik je interesse opgewekt met dit verhaal en wil je weten wat ik daarbij voor jou kan doen? Stuur me dan een mailtje.

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply