Natuurlijk ken ik het tv-programma, maar kijk het eigenlijk nooit. En nu kwam ik daar zomaar een keer op uit en begon een van de items te volgen. En dan heb ik het over het programma ‘Tussen kunst en kitsch’.
Een andere inschatting over de situatie
Een mevrouw had een in haar ogen prachtig schilderij aan de muur hangen in haar woonkamer. Ze had dat schilderij ooit eens gevonden bij een oom op zolder. Die deed er niets mee, dus mocht zij het hebben. Ze was vooral bijzonder gecharmeerd van de mooie kleuren, daar werd ze helemaal blij van, zo vertelde ze.
En na al die jaren was ze eigenlijk benieuwd of dat schilderij een bepaalde waarde zou hebben. Dus werd het schilderij ter plekke geïnspecteerd en conclusie van degene die daar verstand van heeft: “Ik schat in”, zo vertelde hij, “dat dit schilderij ongeveer € 25.000,– waard is.” En in plaats van een verwonderde en tevens blije blik over dat enorme bedrag, reageerde die mevrouw met “O, ik had gehoopt dat die minder waard was”.
Ineens andere gedachten
En daarna kwam haar uitleg. Dat ze nu bang was om het schilderij ‘gewoon’ weer in de woonkamer op te hangen. Want stel je voor dat iemand dat nu ook weet, dat dat schilderij zoveel waard is. Misschien zouden ze wel gaan inbreken. Moest ze dan misschien een kluis kopen om het schilderij daar in te bewaren, bedacht ze hardop.
Met andere woorden, het was voor die mevrouw ineens uit met de pret. Niet meer kunnen genieten en blij worden van dat prachtige schilderij met die mooie kleuren. Nee, het was ineens een zorg geworden, vandaar ook haar reactie.
Aan de situatie was niets veranderd
Als je dan puur naar het schilderij kijkt, is daar niets aan veranderd. Die was al die tijd dat die bij haar in de woonkamer hing al zo’n € 25.000,– waard. Alleen waren haar gedachten over het schilderij nu anders geworden, wat voor haar de hele situatie veranderde.
Ik vond dat een mooi voorbeeld van hoe wij in ons hoofd met dingen omgaan. Het gaat eigenlijk nooit om de gebeurtenis zelf, maar over jouw gedachten over een gebeurtenis. Daarmee geef je het een bepaalde betekenis. En dat heeft dan ook weer invloed op hoe je met de gebeurtenis omgaat.
Een voorbeeld hiervan bij stress
Want stel nou dat jouw stressklachten zo hoog zijn opgelopen dat je onbewust al een hele tijd je spieren aanspant, je van binnen onrustig en gejaagd voelt en je ademhaling oppervlakkiger wordt en meer in je borstgebied zit dan in je buik. Dat is namelijk wat stress met je kan doen.
Dan kan dat er zomaar voor zorgen dat je je daardoor ineens een keer angstig gaat voelen. Juist door die verkrampte houding en die oppervlakkige ademhaling. Loop je dan op dat moment net boodschappen te doen in de supermarkt, is je eerste reactie dat je daar uit wilt. Je voelt een soort paniek en daar wil je bij vandaan.
De verbinding die je legt met je eigen gedachten
En als je daarna dan in je hoofd via je gedachten een verbinding gaat leggen met de paniek die je voelde en het doen van boodschappen in die bepaalde supermarkt, is de kans groot dat je een volgende keer niet zo snel meer die supermarkt ingaat. Zo kweek je angst voor de angst. Maar dat doe je dus via je eigen gedachten, daarmee wek je die angst op. Zo kunnen er vooraf in je hoofd al hele scenario’s afspelen over het doen van boodschappen die beginnen met ‘Stel je voor dat …’.
Je gedachten vóór je laten werken
Hoe mooi zou het dan zijn als je die gedachten voortaan niet meer tégen je laat werken en je laat beperken, maar vóór je. De positieve kant op. Want als je de negatieve kant op kan ‘fantaseren’ met ‘Stel je voor dat …’, kan je dat dus ook naar de positieve kant. En ik weet het, dat is makkelijk gezegd, maar best moeilijk om jezelf dat aan te leren. Maar het is te leren, mits je de juiste begeleiding daarbij krijgt. En die kan ik je als geen ander bieden. Interesse? Stuur me dan een mailtje.
Enneh, ik moet zeggen dat ik best benieuwd ben naar die mevrouw en haar schilderij. Welke gedachte zou het uiteindelijk gewonnen hebben? Hangt het schilderij toch weer bij haar aan de muur, of ligt die inmiddels in een kluis? Of wie weet, weer terug bij die oom op zolder 😊
Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?
Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox