Skip to main content

Afgelopen week las ik in een artikel dat wij in Nederland massaal moe zijn. En niet zo af en toe eens moe, maar doorlopend. En dan is het natuurlijk heel belangrijk dat je goed slaapt om van die moeheid te herstellen. Maar laat chronische stress en alle klachten die daarmee samengaan, nou juist de grote boosdoener zijn waarom dat vaak niet lukt.

 

Verschillende slaapproblemen door stress

Stress heeft dus invloed op je slaappatroon. Zo kan je moeite hebben om in slaap te komen, middenin de nacht wakker worden en dan een paar uur naar het plafond liggen staren of al twee uur vooraf aan de wekker wakker worden, om vervolgens bezig te zijn met wat je die dag allemaal moet doen.

Ook kan het zijn dat je zo moe bent dat je gelijk in slaapt valt, de hele nacht doorslaapt, maar je je dan toch nog moe voelt wanneer je opstaat. Dat betekent dat je kwalitatief geen goede slaap hebt gehad. En ook daarvan is stress de oorzaak.

 

Gedachten die je ’s nachts hebt, zetten je in de actiestand

Door chronische stress ben je heel veel in je hoofd bezig. Stel dat je in je bed gaat nadenken over dat de werkdruk zo hoog is. Het valt je allemaal zwaar, er is een personeelstekort en voor de leuke kanten van je werk blijft steeds minder tijd over.

Met dit soort gedachten zet je jezelf onbewust in een actiestand. Je brein kent nou eenmaal geen verschil tussen iets dat echt gebeurt of iets dat zich alleen maar in je hoofd afspeelt. Dus denkt je brein dat je aan het werk bent.

En voor inspanning heb je adrenaline nodig, dus wordt dat automatisch aangemaakt. Maar op het moment dat adrenaline in je lichaam aanwezig is, kan je lichaam geen melatonine aanmaken. En juist dat is het stofje dat je nodig hebt om in slaap te vallen.

 

De vicieuze cirkel van het niet goed kunnen slapen door stress

Voor een goede nachtrust is het dus noodzaak nummer één om dat brein rustiger te krijgen. Daarmee verminder je niet alleen stress, maar slaap je ook beter.

Eigenlijk is het een soort vicieuze cirkel. Heb je stress, dan slaap je meestal niet zo goed. En slaap je niet goed, dan ben je minder bestand tegen stress en bouwt de stress zich dus verder op.

Wanneer je ervoor kunt zorgen dat je wel goed slaapt, doorbreek je deze vicieuze cirkel. Dan reset je via slapen je lichaam en word je van nieuwe energie voorzien. Dat korte lontje is dan weer wat langer, negatieve emoties spelen minder snel op en angstgevoelens komen niet meer zo snel aan de oppervlakte.

 

Wat een smartwatch zegt over je slaapkwaliteit

En over goed slapen gesproken, ik hoor Renze een paar weken geleden tijdens zijn tv-programma nog zeggen “Ik dacht dat ik afgelopen nacht goed had geslapen, maar volgens mijn horloge niet”.

En dat vind ik ook gelijk het lastige aan dat soort smartwatches. Ik heb dit zelf ook wel eens bijgehouden, en precies hetzelfde meegemaakt. Op zo’n horloge kan je het aantal uur aflezen dat je in een lichte slaap en in een diepe slaap bent geweest. Maar in hoeverre zijn deze gegevens betrouwbaar?

Toch merk ik dat wanneer iemand last heeft van stress en zo’n horloge gebruikt om de kwaliteit van je slaap te meten, die daar heel erg mee bezig kan zijn. “Weer niet goed geslapen, en juist nu dat zo belangrijk voor me is”, hoor ik dan zeggen. En ja, dan levert dat gelijk ook weer stress op.

 

Hoe je je brein rustig maakt om beter te kunnen slapen

Wat je het allerbeste gaat helpen, is om te accepteren dat de situatie is zoals die is. En ik weet het, dat is echt niet zo makkelijk. Maar door je bewust te zijn dat het niet goed slapen door stress en onrust in je hoofd wordt veroorzaakt, ben je ook beter in staat om een oplossing te bedenken.

Let bijvoorbeeld eens op het onderwerp van al die gedachten die je overdag hebt. Waar maak je je druk over? Hoe is dat op te lossen? Of misschien is het wel nodig om te accepteren dat het op dat moment niet op te lossen is.

Draaf jij de hele dag door, zonder rustmomentjes? Dan is het logisch dat je ’s nachts al die prikkels nog moet verwerken. Wanneer je korte pauzes gaat inlassen, zal je merken dat je hoofd ’s nachts een stuk rustiger is.

 

Wat je nodig hebt om te kunnen slapen als een roos

Kortom, wat heb jij nodig om meer uit dat hoofd te komen? Maar nog belangrijker, wat heb jij nodig om van die chronische stress af te komen?

Zo hoor ik bijvoorbeeld vaak van mijn coachklanten tijdens het eerste gesprek, dat het de periode daarvoor al wat beter ging, omdat het ze rust had gegeven dat ze mij hadden gevonden om ze te helpen.

Als stress en burn-outcoach kan ik je als geen ander begeleiden om al die stress en de bijbehorende stressklachten, definitief achter je te laten. Want echt, blijf niet langer hiermee doorlopen, dat is nergens voor nodig. Je leven kan zoveel leuker en lichter zijn, en zeker als je weer kunt slapen als een roos 😊

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply