Skip to main content

Wat een heerlijke vakantie hadden we vorige week! Lekker een stuk door Nederland gefietst, bij elkaar zo’n kleine 400 km. En wat weer betreft hadden we het volgens mij niet beter kunnen treffen, heerlijk met dat zonnetje. En vooral dan, ziet Nederland er gewoon prachtig uit!

En toen in die week op een van die dagen bijna heel Nederland door de regen onder water liep, vielen er slechts een paar druppeltjes in het plaatsje in Brabant waar we op dat moment zaten. Op de Buienradar app zagen we dat aan beide kanten van ons van die rode regenwolken voorbij dreven. Wij zaten daar precies tussenin, wat een mazzel 😊

 

Wanneer het anders loopt dan anders

Alles verliep ook eigenlijk vlekkeloos moet ik zeggen. Leuke dingen meegemaakt, prachtige natuur gezien, lekker in de stad rondgewandeld, leuke mensen van de B&B’s gesproken en heerlijk gegeten. Alleen verliep die laatste vakantiedag een beetje anders dan anders.

Allereerst was er nog een heel gedoetje tijdens onze terugreis. En dat ging over het gedeelte dat we met onze fiets in de trein hebben afgelegd, van Nijmegen naar Amsterdam. Echt wel stress op dat moment, maar daarna een hele mooie les in hoe je negatieve gedachten kunt loslaten. En hoe ik dat heb gedaan, daarover heb ik een hele interessante podcast opgenomen, zodat ook jou dat voortaan gaat lukken. Deze podcast luister je hier.

 

Hoe het gevoel van dankbaarheid je kan helpen

Maar waar ik het in deze Stress-weg-wijzer over wil hebben, is wat het gevoel van dankbaarheid voor je kan doen.

Want eenmaal thuis aangekomen, toen we met de fiets vanaf Amsterdam nog zo’n 30 km naar huis hadden gereden, zag ik een gemiste oproep op mijn telefoon. Diegene had een voice-mailberichtje achtergelaten, dus die gelijk maar even afgeluisterd.

“Hallo Miriam”, zo vertelde een onbekende man mij via de voice-mail, “Ik heb je tas gevonden. Je kan die bij mij ophalen. Dus als je me even terugbelt, geef ik je het adres”. Vol verbazing dacht ik ‘Mijn tas? Ben ik die kwijt dan?’ Onze bagage hadden we inmiddels al van onze fietsen gehaald, maar inderdaad, besefte ik me ineens, ik heb nog zo’n klein rugtasje met mijn portemonnee erin. En die zat op de bagagedrager van Rik. Maar nu dus blijkbaar niet meer …

 

Dankbaar zijn voor vriendelijkheid

Dus die allervriendelijkste mijnheer gelijk teruggebeld en hem alvast bedankt voor alle moeite die die nam voor mijn tas. “Dat is toch logisch”, antwoordde hij, “Als ik mijn tas kwijt zou zijn, zou ik ook graag willen dat iemand die hem vond er op deze manier mee om zou gaan”. En zo is het natuurlijk ook, dat zou ik zelf ook hebben gedaan.

Maar toch, wat een vriendelijkheid! Dus nog snel even een flesje wijn gehaald om mee te nemen als bedankje en hup met de auto erheen. Gelukkig was het niet al te ver bij ons vandaan.

 

De meeste mensen deugen

En dit voorval deed me denken aan de titel van een boek, hoewel ik het boek nog nooit gelezen heb. Die titel is ‘De meeste mensen deugen’. Ik zal je zeggen dat ik geen idee heb waar dat boek over gaat, want die titel heeft me nooit aangesproken. Ik denk dan ‘Hoezo, natuurlijk deugen de meeste mensen, waarom zou dat niet zo zijn’. En zo ook dus deze mijnheer.

En ik zei het al, het was die dag een andere dag dan anders, met z’n leuke maar ook minder leuke kanten. Maar hoe fijn is het dan om dat op deze manier af te sluiten. Om dankbaar te zijn dat er gewoon van zulke aardige en behulpzame mensen zijn. En wanneer je je dankbaar voelt, voel je gelijk iets in jezelf gloeien. Iets moois, iets positiefs.

 

Je dankbaar voelen verlaagt stress

En laat het gevoel van dankbaarheid nou juist ook iets zijn om stress te verlagen. En natuurlijk, ik weet het, bij stress voel je je eigenlijk helemaal niet zo positief. Je zit veel in je hoofd, bent aan het piekeren en je zorgen aan het maken of het allemaal nog wel goed gaat komen. Je ergens dankbaar voor voelen ligt dan mijlenver bij je vandaan. Maar dankbaarheid kan je wel oefenen.

Want je weet het, alles begint met een eerste stap. Een eerste stap om daar verandering in te brengen. Dan ligt dankbaarheid misschien nog een stap te ver, maar een positief momentje van de dag benoemen zal je vast gaan lukken. Al is het er maar één, prima. En dan zal je zien, ga je je daar automatisch ook rustiger en blijer door voelen. Een mooie manier dus hoe je stress kunt verminderen.

Dus, wat was jouw positieve momentje van vandaag? 💕

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply