Skip to main content

Je hebt het allemaal heel goed uitgedacht. Een mooie planning voor je werk gemaakt en ondanks alle stress die je ervaart, ben je positief die dag. Je hebt namelijk het idee dat die planning vandaag echt gaat lukken en dan kan je eindelijk een aantal dingen van de to-do lijstje afvinken.

Maar o jee, er is iets belangrijks op het werk aan de hand, waardoor een extra overleg is ingepland. En na dat overleg heb je ook nog eens allerlei extra taken op je bordje gekregen, want daar heb je natuurlijk gelijk ‘ja’ op gezegd. Die hadden nou eenmaal prioriteit en wie had het anders moeten doen. Iedereen heeft het tenslotte druk. Daar gaat je planning …

 

Controle houden geeft zekerheid

Onbewust de controle willen houden, geeft je een goed gevoel, een stukje zekerheid. Maar wanneer het ineens niet gaat zoals jij had bedacht of had gewild, komt stress gelijk om de hoek kijken. Dat kan je zelfs een wat paniekerig gevoel geven, omdat je het overzicht hebt verloren. En juist dat gevoel wilde je voorkomen.

Ik weet dat je het gevoel van controle willen hebben, vaak niet eens zozeer bij jezelf herkent. Dat heeft ermee te maken dat onderliggend hieraan iets anders speelt. Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel bijvoorbeeld. Zo van, ‘Laat mij dat maar doen, ik weet precies hoe dat in elkaar zit’ of ‘Laat mij dat maar doen, dan gaat het sneller/beter’. Maar ja, zo trek je wel altijd alle taken naar je toe.

En als je niet zoveel te doen hebt, is dat allemaal wel oké. Maar wanneer de taken zich opstapelen, voelt ineens alles aan als ‘moeten’ en dat geeft een heel onrustig en gejaagd gevoel.

 

Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel als controlemiddel

Dat te grote verantwoordelijkheidsgevoel kan dus op je werk een rol spelen, maar wanneer dat zo is kom je dat thuis meestal ook tegen. Vaak ook in relatie naar je kinderen toe. Als ze klein zijn zit je in een zorgmodus, maar voordat je het weet zijn ze puber en blijf jij nog steeds hun boterhammen voor school klaarmaken.

En ondertussen maar denken dat je het zo druk hebt en waarom jij toch altijd diegene bent die alles in huis moet regelen. Dat niemand z’n eigen verantwoordelijkheid neemt. Nee logisch, jij hebt dat altijd naar je toegetrokken, dus dat zijn ze van je gewend. Eigenlijk heb je op die manier de mensen in je omgeving een beetje ‘lui’ gemaakt. Simpel omdat ze er van uitgaan dat jij toch alles regelt.

 

In de valkuil van jouw kwaliteit

Je leest ook ik het heb over een té groot verantwoordelijkheidsgevoel. En dat woordje gebruik ik om aan te geven dat je daarmee in de valkuil van deze kwaliteit zit. Want een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, betekent dat je altijd goed je best wil doen. Dat is prima toch!

Maar zodra het woordje té erbij komt kijken, zit je in de valkuil van zo’n kwaliteit. Dan ben je altijd en overal zo je best aan het doen, dat je alleen nog maar aan anderen denkt en niet meer aan jezelf.

 

De drijfveer achter het willen hebben van controle

De drijfveer om die controle te willen houden is angst. Angst dat er anders iets niet goed gaat, angst dat je niet aan iemands verwachtingen voldoet, angst dat je fouten maakt, allemaal van dat soort gedachten. Herkenbaar?

Op zich lijkt dat een hele goede strategie om angst, en daarmee ook de stress die angst oproept, te vermijden. Alleen, er zijn altijd zaken buiten jouw invloed om die ineens een rol kunnen spelen. Dan voel je dat je de controle verliest en weet je niet meer wat je moet doen of hoe je dat kunt oplossen. En dat geeft weer een machteloos of hulpeloos gevoel en dus ook een stukje onzekerheid.

 

De touwtjes mogen best wat losser, dan leef je relaxter

Maar goed, die touwtjes mogen dus echt wat losser. Dan zal je zien dat je stressklachten ook verminderen. Alleen hebben we het dan wel over het doorbreken van oude patronen en dat kan je niet zelf, daar heb je hulp bij nodig. Die zitten nou eenmaal zo vast in je systeem, dat alleen het bewust worden hiervan nog niet maakt dat je de dingen voortaan anders kan aanpakken.

Wil jij nagaan hoe ik je hierin kan begeleiden, om de controle meer los te kunnen laten, die touwtjes losser te laten en zo je stresslevel te verlagen? Stuur me dan via deze link een mailtje. Dan gaan we na hoe je via coaching naar een veel meer ontspannen manier van leven kunt gaan. Een leven met meer flexibiliteit en meer weerbaarheid.

 

Wil je voortaan mijn blogs automatisch ontvangen?

Meld je dan aan voor de ‘Stress-weg-wijzer’ en ontvang iedere week mijn volgende blog in je mailbox

Leave a Reply